web analytics

FENOL I U VRTIĆU ?!?!?!

STRAH ZBOG FENOLA – Roditelji dece iz vrtića “Dragan Laković” uplašeni, telefon Instituta ne prestaje da zvoni

Vrtić 'Dragan Lukić'Telefon u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić“ od jutros je usijan. Roditelji dece koja su išla u vrtić “Dragan Laković“ u Bloku 61 neprestano zovu da se raspitaju o pregledu mališana u ovoj ustanovi zbog mogućeg trovanja fenolom.

Roditelji takođe zovu kako bi se posavetovali sa doktorkom Snežanom Ristić, pedijatrom i toksikologom.

– Oni su uznemireni i uplašeni. Zbog cele situacije u javnosti vlada opšta panika. Ipak svi koji su zvali rekli su mi da njihova deca nemaju nikakve zdravstvene tegobe što je najvažnije. Umirila sam ih i savetovala da ukoliko deca nemaju nikakve simptome pregled nije obavezan ni hitan. Ipak ukoliko neko dovede dete ono će naravno biti pregledano. Ovde ćemo im uzeti uzorke, a testiranje će se obaviti u laboratoriji koju odredi Ministarstvo zdravlja – kaže za “Blic” dr Ristić, specijalista pedijatrije i toksikolog u Institutu.

Inače deca iz ovog vrtića su prema mišljenju toksikologa dr Dragana Joksovića nedovoljno dugo išla u vrtić da bi osetila posledice trovanja fenolom, ukoliko se ispostavi da ga je bilo u građevinskom materijalu objekta.

– Potrebno je da duže od godinu dana budu izloženi ovoj toksičnoj supstanci, ali bez obzira na to mora se znati da je ovo vrlo opasna materija koja oštećuje bubrege, jetru, krvne ćelije… Višegodišnji boravak u takvoj zgradi međutim imao bi ozbiljne posledice po zdravlje i vitalni organi dece bili bi upropašćeni – kaže dr Joksović.

RODITELJI ZABRINUTI Institut Vinča ispituje da li u vrtiću “Dragan Laković” ima otrovnog fenola
Gradski zavod za javno zdravlje postavlja merne uređaje u vrtić “Dragan Laković”

Fenol ima karakterističan miris, koji se oseća već pri veoma niskim koncentracijama, koje praktično ne mogu da dovedu do trovanja.

– Ipak, boravak u prostorijama u kojima se oseća miris fenola ili drugih zagađivača se ne preporučuje nikome, a naročito ne deci. Svi mi želimo da naša deca borave u zdravim uslovima, što podrazumeva primenu ekološki zdravih materijala u građevinarstvu i unutrašnjem uređenju, pogotovu ustanova kao što su vrtići. Takođe dugotrajna izloženost, više meseci ili godina, visokim koncentracijama fenola može da dovede do brojnih poremećaja kao što su hronični umor, bolesti srca, pluća, razvoj imunoloških poremećaja. Fenol se ne akumulira u organizmu, eliminiše se u roku od nekoliko dana, uglavnom urinom – kaže prof. dr Jasmina Jović-Stošić, klinički toksikolog na VMA.

Analize moguće zagađenosti vazduha i materijala koji je korišćen u izgradnji ovog objekta rade ekipe Gradskog Zavoda za javno zdravlje i Instituta za nuklearne nauke “Vinča” koji će do kraja nedelje imati rezultate.

Podsetimo, nakon što se nekoliko roditelja mališana koji idu u vrtić “Dragan Laković” u Bloku 61, zabrinulo da materijali koji su korišćeni u izgradnji sadrže otrovni fenol jer su analize pokazale da je u mokraći nekoliko dece pronađeno povišeno prisustvo ovog otrova, gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao je nalog da se deca izmeste iz objekta.

On je tada naveo da ako se ispostavi da su ove sumnje opravdane, odgovorni će biti pronađeni i kažnjeni.

Izvor www.BLIC.rs

Leave a Reply

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com