web analytics

Poštovane komšije…Naselje Mileve Marić Ajnštajn 26-78

Поштоване комшије:
1. Уверили смо се безброј пута да Град НЕМА намеру да мирним путем, без суда, нема намеру да уради било шта. Лично градоначелник и градски менаџер су нам, званично и лично, саопштили да смањење цене можемо постићи само судским путем. Народ каже, паметноме доста.
2. Бахатост ове власти закључите и из чињенице да већ месецима не одговарају на просто питање: ”колики је гарантни рок на наше станове?”. То питање смо поставили лично градоначелнику приликом посете насељу, али и писмено, званично и аргументовано, са преко двадесет печата. При томе смо приложили и примерак републичког ОБАВЕЗУЈУЋЕГ прописа који предвиђа минимално ПЕТ година гаранције. Одговора НЕМА. Шта Вам то говори? Они нам неће одговорити још две године, док не прође и тај законски рок. Од таквих тражите разумевање и поштовање права?
3. Оно што ова власт ради, а ми јој сада само помажемо, је куповина времена. Наиме, сваким даном одлагања покретања тужби се приближавамо неком црвеном датуму после кога то право губимо. Правници кажу да су рокови мач који често посече и праведника. Слатко ће нам се Весићи, Мали и Велики, смејати када, у расправама шта је најбоље (и најјевтиније решење) те рокове прекорачимо. А они се не мере деценијама, већ годинама и месецима.
4. Да ли знате колико су данас медији спремни да озбиљно пишу нешто против актуелне власти? Свако ко мисли да је то могућност коју неоправдано не користимо, нека контактира неког новинара и покуша да пласира бар део наше тужне приче. Може да рачуна на обиман и озбиљан доказни материјал. Да видимо шта ћемо од тога прочитати у наредне две недеље.
5. Људи који се, у име осталих и више од осталих, баве нашим проблемима РЕДОВНО позивају и све остале да се организовано укључе и помогну на начин који сматрају ефикасним. НИКО се не пријављује да ради, али се многи пријављују да критикују. Последњи случај је толико драстичан да доводи у питање било какво јединство и колективни дух, на које се исти позивају. Човек који није ни председник или заменик Скупштине станара, нити члан представничког тела, позивајући се да говори ”у име свих 730 власника станова”, оспорава покретање тужби, јер се, по њему, проблем може решити ”притиском на Град, медијском кампањом, протестима и надасве општом обуставом плаћања рата за станове”. Притом, излети му да ни свој лични проблем са Градом није решио на тај начин, већ управо тужбом и адвокатима. Нажалост, овакав наступ, аргументован не НЕЧИЈИМ гласовима него само децибелима СВОГ гласа, је подржала још неколицина присутних и последица је да ћемо се наредних недеља бавити некаквим апсурдним анкетирањем, где неко очекује да ће се већина од нас изјаснити да неће да плаћа рате и свесно крши уговорну обавезу. Подсетићу Вас само на катастрофалан одзив на иницијативу да сваки власник стана на форматираном обрасцу попише све грешке и недостатке, као и на други део упитника који се односи на то шта је од недостатака поправљено. Зато сада Град каже да су недостаци отклоњени, а градоначелник нас у посети са смешком пита ”где су докази да су станови лоши”? Нажалост, изгубићемо још неколико недеља, и још неколико десетина људи који желе да учествују у тужбама.
6. Правда је драгоцена, али је и скупа. Тужба кошта, али ли је, у овим околностима, и једини пут за остварење смањења цене наших станова. Ако тужимо и добијемо спор, трошкова нема, само велики и дугорочни добитак. Ако изгубимо спор, знамо колико смо платили. Ако не тужимо, пропуштамо рокове и трајно жалимо што нисмо покушали. Раније смо имали једну дилему: ”Да ли су ме покрали и колико мој стан заиста траба да кошта”. Одговор смо добили за само 20 евра. Сада имамо дилему ”Да ли да дозволим да ме неко превари за 267 евра по квадрату?” Одговор добијамо за знатно више новца, али АКО смо у праву, добијамо назад све, укључујући и оних 20 евра. Подсетићу Вас да је представничко тело у сталним консултацијама са нашим правним тимом, веома респектабилним по свом саставу и правосудним функцијама
7. Од самог почетка учествујем у борби за наше станове. Прво – да ли ће се уопште изградити и када, преко тога да ли морамо да искеширамо 28 или 20 % за усељење, до данашње приче о стварној производној цени. Било је прилика да ми је нуђено да ”спустим лопту”, да пустим да време тече и да не објављујем незгодне прописе и пропусте Града, јер би тако сви моји проблеми са станом били дискретно решени. По природи свог посла знам да су у последњих годину дана сличне понуде поново актуелне, као и да су неке и прихваћене. Са основним захтевом – ЗАМАЈАВАЈ да прођу рокови и да прођу мандати.
8. Молим чланове представничног тела, нарочито председнике Скупштина станара, да учествују у раду и доношењу одлука, сада када је то најбитније. Убудуће ћу се повући са сваког састанка који нема легитимитет у смислу потребног кворума. Сви остали власници станова, које иначе представља њихов председник Скупштине станара, су добродошли на састанке, са правом на предлоге, питања и дискусију НА КРАЈУ састанка, под тачком ”разно”. Ако неки од њих желе активније учешће, понављам позив са почетка тачке 5.

С поштовањем, Миле Вукашиновић

One thought on “Poštovane komšije…Naselje Mileve Marić Ajnštajn 26-78

Leave a Reply

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com